Passie "volkshuisvesting"

Volkshuisvesters waar zijn ze gebleven? Sociale woningbouw vertegenwoordigt zeker begin de 20ste eeuw een prachtig combinatie van vernuft op de vierkante meter en architectuur. Nederland heeft wereldvermaarde architecten voortgebracht. De producten staan vaak in de grote steden. In Rotterdam bijvoorbeeld, hieronder staan enkele voorbeelden. 

Volkshuisvesting is een begrip uit politiek en overheidsbeleid dat betrekking heeft op het verantwoord huisvesten van de bevolking. De belangrijkste uitgangspunten van de volkshuisvesting in Nederland zijn neergelegd in de Woningwet. Deze wet trad in werking op 1 augustus 1902. Bron; Wikipedia

Justus van Effen - Rotterdam

Het Justus van Effencomplex is een wooncomplex aan de Justus van Effenstraat in Rotterdam-Spangen. Het complex werd ontworpen door de Nederlandse architect Michiel Brinkman. Het baanbrekende woonblok met 264 woningen werd opgeleverd in 1922 en is een mijlpaal in de Nederlandse volkshuisvestingsbouw.

Vernieuwend waren de gemeenschappelijke voorzieningen, groene binnenterreinen en de revolutionaire ‘bovenstraat’: een ruim twee meter brede galerij, waaraan de voordeuren grenzen van de bovenwoningen. Zo’n verhoogde woonstraat was in Nederland nooit eerder toegepast en heeft grote invloed gehad op de architectuur. Het rijksmonument Justus van Effen ontleent hieraan zijn internationale faam.

J.J.P Oud

De architect Jacob Johannes Oud was op 27 jarige leeftijd één van de oprichters van de stroming ‘De Stijl’. De architect J.J.P. Oud die in Rotterdam woonde en werkte van 1918 t/m 1954 werd hierdoor internationaal bekend.

De huizen behoren allemaal tot de categorie sociale huur. Dit rustige en niet bijzonder opvallende wijkje is vanwege de ontstaansgeschiedenis wereldwijd bekend bij architecten en stedenbouwkundigen; het werd in 1999 door de Union Internationale des Architectes op een lijst van de 1000 belangrijkste gebouwen van de twintigste eeuw gezet.

Stule Meijer complex

Het Stuhlemeijercomplex is een serie betonnen woningen[1] die tussen 1920 en 1924 werden gebouwd in Rotterdam, deelgemeente Feijenoord naar ontwerp van J.M. van Hardeveld en J. Pauw.[2] Ze zijn genoemd naar directeur Stulemeijer van NV Internationale Gewapendbeton-Bouw (IGB) uit Breda.[3] Het complex is erkend als gemeentelijk monument.[4]

Bergpolderflat

De Bergpolderflat in de Rotterdamse wijk Bergpolder (hoek Abraham Kuyperlaan en Borgesiusstraat) is, als we het Justus van Effencomplex buiten beschouwing laten, de eerste galerijflat in Nederland.


Wij trakteren u graag op een stads safari. 

William & Hank